TERMINOLOGIZATION, RETERMINOLOGIZATION AND DETERMINOLOGIZATION IN THE MACEDONIAN STANDARD LANGUAGE

  • Violeta Januševa Faculty of Pedagogy, University of Bitola, Macedonia
Keywords: terminologization, determinologization, reterminologization

Abstract

The paper shows the processes terminologization, retreminologization and determinologizatioan in the Macedonian standard language. The research has qualitative paradigm and descriptive design. The sample consists of lexical units form the common language, as well as from various scientific and technical areas, excerpted from the everyday interactions of the native Macedonian speakers. The methods used for processing the data and gaining conclusions are analysis, synthesis and comparison. The research shows the semantic and grammatical potentials of the analyzed lexical units that are result of the already mentioned processes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Аритоновска, Нина. 31.12.2017. Празнична еуфорија во Охрид. sitel.com.mk. http://bit.ly/2piiC1E, 10.1.2018
Ванко, Алекс. 4.5.2016. Шарената лага и абортираниот ум. puls24.mk. http://bit.ly/2HyR0fl, 10.3.2017
Ванковска, Билјана. 10.7.2017. Абортирана револуција. no¬va¬ma¬ke¬do¬ni-ja¬.¬com.¬mk.¬ http://bit.ly/2GtiDY9, 8.11.2017
Героски, Бранко. 22.4.2017. Македонија абортирана. slobodenpecat.mk. http://bit.ly/2Dt4U03, 10.11.2017
Димитровски, Зоран. 4.5.2017. Има ли руска врска во крвавиот четврток? fo¬kus.¬mk. http://bit.ly/2tRrW1g, 10.11.2017
Гроздановски, Тамара. 2.8.2016. Како до најсигурна лозинка за Вашиот про¬фил?¬ fakulteti.mk. http://bit.ly/2Fpposp, 10.3.2017
Новевска, Христина. 25.2.2017. Агонија на железничарите. 24vesti.mk. http://bit.ly/2Ht6Ckw, 20.4.2017
П., Д. 4.8.2015. Не Ви се допаѓа Windows 10: Вака може да се вратите на ста¬ри¬от систем. kajgana.com. http://bit.ly/2HdLgaV, 31.7.2017
Попова, (превод). 10.10.2014. Кон што се движат студентските протести 2014 – И¬ зошто те засега тоа? mojotgrad.com. http://bit.ly/2HAZqTo, 21.4.2017
По¬повски, Ристо. 30.5.2013. Абортиран самит. civil.org.mk. http://bit.ly/2tLs7ex, 8.¬2.2017
С., А. 28.6.2017. Нова хакерска уцена. Откуп од 700 000 евра за „одмрзнување“ нук¬леарни централи, аеродроми, банки. kajgana.com. http://bit.ly/2FCzRRr, 1.¬8.¬2017¬
Колачиња за пребарување. Европски младински портал. europa.eu. http://bit.ly/2G6phTJ, 8.3.2018
Услови за користење, авторски права и заштита на приватноста. civilmedia.mk. http://bit.ly/2G8D3FJ, 8.3.2018
Црвен крст на РМ. Политика на приватност. ckrm.org.com. http://bit.ly/2HclWlE, 6.3.2018
28.6.2015. Алармантно! Балканот под удар от на „Chemitrails“! Не прскаат со ави¬он, а никој ништо не презема. falanga.com.au. http://bit.ly/2GAKoxU, 16.¬3.¬2017¬
9.2.2016. Google Chrome ќе штити од лажните download копиња. gsm.mk. http://bit.ly/2Flvuds, 31.7.2017
26.10.2016. Кој ми стави вирус во поштенското сандаче? pravdiko.mk. http://bit.ly/2FDgqIj, 12.3.2017
30.7.2016. Русија: Откриен компјутерски вирус за шпионажа. sitel.com.mk. http://bit.ly/2DmHb1F, 12.3.2017
15.3.2017. Внимавајте – нови уреди се веќе инфицирани со вируси. fa-lan¬ga.¬com.¬au. http://bit.ly/2FDdRWH, 30.3.2017
30.3.2017. Ја видовте ли новата икона на Фејсбук? reporter.mk. http://bit.ly/2DnhXQJ, 21.4.2017
24.4.2017. Со огромно мнозинство гевгеличани кажаа НЕ за рудници на Ко¬жуф.¬ vecer.mk. http://bit.ly/2DBtJaq, 5.5.2017
23.5.2017. Се појави нов компјутерски вирус, кој е и позлобен од Wannacry. lo¬kal¬no.mk. http://bit.ly/2paZl1h, 22.6.2017
29.5.2017. Информации за пензиските фондови на www.penzija.mk. si-tel.¬com.¬mk.¬ http://bit.ly/2FsIMYW, 6.8.2017
5.6.2017. Компјутерот бавно работи – направете го само ова и ќе биде двојно по¬брз. sitel.com.mk. http://bit.ly/2pfaRZq, 6.8.2017
23.8.2017. Трамп на гробишта, Тилерсон во оган. vecer.mk. http://bit.ly/2IqJPHp, 13.¬9.2017
21.9.2017. Кои ѕвезди се магнет за вируси на интернет? gsm.mk. http://bit.ly/2Gk9gd0, 30.12.2017
3.12.2017. „Се е исто само него го нема“. vecer.mk. http://bit.ly/2FV5MQm, 30.¬12.¬2018
29.12.2017. Најпопуларната лозинка во 2017 година. popularno.mk. http://bit.ly/2Fpq3tT, 30.12.2017
1.3.2018. Учител од Гана без компјутер предава информатика. vesti.mk. http://bit.ly/2pgW6Wh, 15.3.2018
17.1.2018. Еуфорија на трибините со македонски навивачи. makfax.com.mk. http://bit.ly/2HFIT0y, 20.2.2018
5.3.2018. Паметна брава која знае дали вратата е заклучена. usb.mk. http://bit.ly/2FJmpi2, 12.3.2018
6.3.2018. Текстилни маки: животот на кредит, не е живот. vecer.mk. http://bit.ly/2Goo4HJ, 13.3.2018
Published
2019-10-17
Section
History and Philology