ТЕХНОЛОГИЈА НА ПРОИЗВОДСТВО И СВОЈСТВА НА БИЕНОТО СИРЕЊЕ ПРОИЗВЕДЕНО ВО ТРАДИЦИОНАЛНИ И ИНДУСТРИСКИ УСЛОВИ TECHNOLOGY OF PRODUCTION AND PROPERTIES OF BEATEN CHEESE MADE IN TRADITIONAL AND INDUSTRIAL CONDITIONS

Main Article Content

Eleonora Risteska

Abstract

По извршените студии и направените истражувања во Република Македонија, како цел на нашето истражување беше објаснување на процесот на производство на биено сирење во традиционални и индустриски услови, како традиционален македонски производ кој често може да се сретне на домашен пазар, а нешто поретко надвор од земјата. Во минатото биеното сирење се произведувало исклучиво во домашни услови, но со текот на времето и развојот на технологијата процесот на производство се стандардизира и се одвива во индустриски контролирани услови според НАССАР системот. Според начинот на производство на биеното сирење, односно дали е произведено во домашни – традиционални услови или пак во индустриски услови, во одредена мера зависи и самиот квалитет и сензорните карактеристики на крајниот производ, како и прифатливоста од потрошувачите. Направена е компарација на биеното сирење произведено во различни услови, при што се утврдени одредени разлики кои се потврдуваат со извршениот сензорен тест.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Валстер П, Вутерс Т.М. Ј, Гертс Ј. Г, Наука и технологија на млеко - Превод од англиски јазик. АРС Ламина, (2006 )
Стојческа Ѓорѓиоска Мирјана, Прехрамбена технологија, Скопје, ( 2011)
Пресилски С, Конзумно млеко и кисело млечни производи, Битола, (2005)
Пресилски С, Производство на сирење и путер, Битола, (2004 )
Кочоски Љ, Интерна скрипта за сензорна анализа на храна, Факултет за биотехнички науки, Битола (2010)
Popov-Raljić J., Radovanović R., 2007. Senzorna analiza u funkciji urvrdivanja bezbednosti i kvaliteta prehrambenih proizvoda, Savremena poljoprivreda, 56(5): 142–149. Novi Sad