МОЖНОСТИ И ПРИМЕНА НА ПОЛИЕТИЛЕН ТЕРЕФТАЛАТ (PET) КАКО АМБАЛАЖА ЗА ПАКУВАЊЕ НА ПИЈАЛАЦИ И ХРАНА POSSIBILITIES AND APPLICATION OF POLYETHYL TERRETALATE (PET) AS PACKAGING MATERIAL FOR FOOD AND BEVERAGES

Main Article Content

Viktorija Sokolovska
Lence Velkoska-Markovska
Biljana Petanovska-Ilievska
Mirjana S. Jankulovska

Abstract

Еден од најзастапените и најчесто употребувани пластичните материјали преставува полиетилен терефталат (PЕТ). Станува збор за амбалажа со сé поголема употреба и тенденција за поголем раст, особено за пакување на газирани безалкохолни пијалаци и вода. PЕТ се користи насекаде во светот за пакување на прехрамбени производи и пијалаци, бидејќи е хигенски исправен, безбеден, цврст, лесен и што е најважно ја задржува свежината на производите. После неговата употреба се фрла во депонии или се рециклира и повторно се употребува за најразлични производи, па оттаму доаѓа и неговата повеќекратна употребливост. Постојат повеќе начини на кои може да се реши проблемот со полимерниот отпад и на тој начин да се заштити човековата околина. Еден од нив преставува хемиското рециклирање на отпадот, кадешто од PЕТ може да се добие терефтална киселина која понатаму може да се искористи во хемиската индустрија за други намени, како и за повторно добивање на PЕТ. Реакцијата за добивање на терефтална киселина претставува базна хидролиза што се изведува во присуство на NaOH при различна температура која се движи во граници од 373 до 463 К и време од 20 до 120 минути. За да се определи при кои услови се добива најголем принос на реакцијата се врши испитување која концентрација од NaOH и кој волумен од употребените катализатори е најдобро да се користи. Воедно и преку термодинамичките параметри, како што се енталпија (ΔH), енергија на активација (ΔG) и ентропија (ΔS) кој со користење на натриум хидроксид на 373K кои изнесуваат 20,02 KJmol-1, 1.63x10-3 KJmol-1 и 0.053 KJmol-1 преку нив може да се увиди со користење на пиридин како катализатор се троши најмалку енергија и има најголем принос на терефтална киселина. Структурата на добиената терефтална киселина се потврдува со снимање на инфрацрвен (IR) спектар.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Cao, X, L., (2010). Phthalate Esters in Foods: Sources, Ocurrence, and Analytical Methods, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21-43.
Cheng, X., Shi, H., Adams, C., D., Ma., (2010) Assessment of metal contaminations leaching out from recycling plastic bottles upon treatments, Environmental Science and Pollution Research, 17(7), 1323-1330.
Franz, R., Mauer, A., Welle, F., (2004). European survey on post-consumer polyethylene terephthalate (PET) materials to determine contamination levels and maximum consumer exposure from food packages made from recycled PET, Food Additives and Contaminants , 21(3), 265 – 286.
Franz, R., Welle, F., (2009b). Can migration of endocrine disruptors from plastic bottles be the cause of estrogenic burden recently determined in bottled mineral water, Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 105(5), 315-318.
FSA.., (2007). Report FD07/01: An investigation into the reaction and breakdown products from starting substances used to produce food contact plastics, Food Standards Agency, London (United Kindom).
Gleick, P., Wolff, G., Cooley, H., Palaniappan, M., Samulon, A., Lee, E., Morrison, J., Katz, D., (2006). The World's Water 2006-2007, The Biennal Report on Freshwater Resources,Pacific Institut for Studies in Development, Environment, and Security, Island Press, Oackland, CA.
Leivadara, S, V., Nikolaou, A, D., Lekkas, T, D., (2008). Determination of organiccompounds in bottled waters, Food Chemistry, 108 (1) , 277-286.
Laidler, К., (2007). Chemical kinetics 2ndEdn, Dirling Kindersley (India) Pvt.Ltd., Pearson Education in South Asia, New Delhi (India),. 114.
Vishvanath., (2014). Department of Chemistry, M. J. College, Jalgaon (M.S.) India, Thermodynamic Studies Of Depolymerization of Polyethylene Terephthlate (PET) Waste. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences.