ОЦЕНА НА ПЕРЗИСТЕНЦИЈА НА ЛАКТАЦИЈА КАЈ МЛЕЧНИ КРАВИ ASSESSMENT OF LACTATION BREAST FEEDING RESISTANCE
Main Article Content
Abstract
Цел на трудот е да се испита перзистенцијата на лактацијата кај млечни крави од Холштајн (црно-белата) популација во различни земјоделски региони во Р. Македонија. Според извршените анализи за влијанието на фазата на лактација кај млечните крави, може да се констатира дека 30 до 40% од вкупната годишна лактациска млечност се произведува во првите 100 дена од лактацијата. Исто така, односот помеѓу првите, вторите и третите 100 дена од лактацијата на неколку фарми за млечни крави изнесува: К2/К1 околу 80%, К3/К2 околу 60%, а К3/К1 околу 40-50%. После достигнувањето на врвот на лактациската млечност, лактациската крива постепено опаѓа околу 2% неделно или 6 до 8% месечно. Доколку има поголема варијација при опаѓањето на лактациската крива на млечноста, тоа не е пожелно кај млечните крави.
Downloads
Article Details
References
Bunevski Gj., Trajkovski T., Trifunovic G., Adamov M. (2004.) Cattle breeding programme in R. of Macedonia. 16th Symposium on innovation in animal science and production. Belgrade, 290, 5-6, 47-54.
Bunevski, Gj., Trajkovski, T., Trifunovic, G., Adamov, M. (2004.): Selection program of cattle in the R. of Macedonia. 16th Symposium on innovation in animal science and production, Biotechnology in animal Science. Belgrade, Serbia and Monte Negro.
Caput, P. (1996.): Govedarstvo. Zagreb.
Ensminger, M.E., (1993.): Dairy Cattle Science. Interstate Publishers, INC Danville, Illinois.
Philips, C.J.C. (1995.): Progress in Dairy Science. CAB International.
Трајковски Т., Буневски Ѓ (2007). Говедарство (учебник), 1-371, Скопје.