ВЛИЈАНИЕТО НА ПЛОДНОСТА НА ПОЧВАТА ВРЗ ИСХРАНАТА НА РАСТЕНИЈАТА IMPACT OF SOIL FERTILITY ON NUTRITION OF PLANTS

Main Article Content

Frosina Trajanovska

Abstract

Почвата претставува тродимензионално, динамично природно тело, растресит слој на површината на земјата изменета со заедничко влијание на педогенетските фактори. Влијанието на одредени агротехнички мерки можат да потпомогнат за зголемување на ефективната плодност на почвата, но и преку неразумното искористување на почвените капацитети може да се доведе до нејзино уништување.При исхраната на растенијата треба да се одреди точното количество на ѓубриво кое треба да се аплицира за да се задоволат потребите на макро и микро биогените елементи кои инаку не можат во целост да се обезбедат по природен пат. Правилна прихрана на растенијата, може да се примени само со предходно извршена агрохемиска анализа на плодноста на почватаВо нашето истражување извршивме агрохемиска анализа за утврдување на плодноста на почвата на три локалитети и тоа: гевгелискиот, валандовскиот и кавадаречкиот. Утврдивме дека почвата од гевгелискиот локалитет на просечна длабочина од 0-60см се карактеризира со слаба плодност со достапен азот, фосфор и калиум, почвата од валандовкиот локалитет се карактеризира со висока плодност со достапен фосфор (56,86%), а средна плодност со достапен азот (4,49%). Кавадаречкиот локалитет на длабочина од 0-80см се карактеризира со слаба плодност со достапен фосфор (7,48%), средна плодност со достапен азот (5,32%) и многу висока плодност со достапен калиум (37,94%). Почвите од локалитетите Валандово и Кавадарци се добро плодни со достапен калиум. Врз основа на добиените резултати од агрохемиската анализа на почвата од трите испитувани локалитети може да се констатира дека за успешно одгледување на овошен насад на почвата во гевгелискиот локалитет, ѓубрењето може да се изврши со минерални, органски или комбинација на органо минерални ѓубрива. За успешно одгледување на овошен насад на почвата од валандовскиот локалитет, потребно е подобрување само на содржината на макробиогениот елемент азот. За успешно одгледување винова лоза на почвата од кавадаречкиот локалитет, потребно е да се подобри плодноста на содржината на достапен азот и фосфор.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Avramov, L., Nakalamic, A., Zunic, D. (1999). Vinogradarstvo, Beograd
Bogdanović, M.,Velikonja, N., Racz, Z. (1966). Hemijske metode ispitivanja zemljišta, Prirućnik za ispitivanje zemljišta, Knjiga I: 44,162,184,189
Buric, D., Mijovic, S. (1994). Uticaj nekih folijarnih gubriva na sadrzaj hranlifih elemenata u listu vinove loze, prinos i kvalitet gozga sorte Vranac.
Ruzica Dzamić, Stevanović, D. (2000). Agrohemija, 67-71. Beograd
Jekić, M. (1983). Agrohemija I, 160 - 180. Skopje, Republika Makedonija: Univerzitet ”Sv. Kiril i Metodij”. Jekic, M., Brkovic, M., Dobredoljani, V. (1986). Agrohemija sa ishranom bilja. Prishtina Likul, R. (1985). Prakticno vinogradarstvo i podrumarstvo, Zagreb
Mitovic, D. (1978). Ishrana vinove loze mikroelementima
Pemovski, D. (1981). Lozarstvo, Skopje
Saciragic, B., Jekic, M. (1987). Agrohemija, Sarajevo
Sarić, M., Stanković, Z., Krstić, B. (1989). Fiziologija biljaka, 250 - 270. Novi Sad, Naućna knjiga.