Промотивните активности на Македонската платформа против сиромаштија (МППС) - Царовска , Мила (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Сиромаштијата, во сите нејзини облици, претставува нарушување на човековите права, прави луѓето кои немаат приходи и средства да се чувствуваат исклучено од јавниот и социјален живот. Сиромаштијата влијае врз животните стандарди, достоинството и добросостојбата кај луѓето. Сиромашните, исклучените и другите ранливи групи на граѓани, посебно децата и жените, се најчести жртви на насилство од различен тип.