СОЦИЈАЛНА ИСКЛУЧЕНОСТ: ПОИМ, ПРИСТАПИ И ОПЕРАЦИОНАЛИЗАЦИЈА - Шуќур, Зоран (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Популарноста на социјалната исклученост е несразмерна со нејзинатаконцептуална и теоретска втемеленост. Во текстот се говори за проблемитена дефинирање на социјалната исклученост, за основните пристапи, како иобиди за операционализација на овој концепт. Авторот посебно вниманиепосветува на разграничување на социјалната исклученост од другите концептиили пристапи, особено на разграничувањето на социјалната исклученост исиромаштијата, бидејќи во почетоците поимот на исклученост се појави какозамена за сиромаштијата. Авторот ги анализира предностите и недостатоцитена концептуалното пренасочување кон социјалната исклученост. Една одпредностите на концептот е што овозможува лесно преоѓање од еден дискурсили парадигма, кон друга. Различните значења и причинители за социјалнатаисклученост, како и моделите на социјалната интеграција се анализиранипреку три парадигми: солидарност, специјализација и монопол. Досега постоејаразлични обиди за операционализација на социјалната исклученост. Авторотсмета дека комбинацијата од неповолни дистрибуциски и релациони (партиципативни) димензии може да служи како показател за социјална исклученост.Исто така, се укажува на потребата за посложена анализа на индикаторите заисклученост. Концептот на исклученост ги поврза материјалните и социо-психолошките аспекти на животниот стандард. Настојувањата во европската социјална политика за замена на терминот сиромаштија со исклученост, не сесосема оправдани. За да може социјалната политика да ги насочи своите инструменти кон ризичните групи и да спречи сиромаштијата да заврши со маргинализација и ограничена социјална партиципација, се чини разумно декатреба да ги задржи и двата пристапи: сиромаштијата и социјалната исклученост