СОЦИЈАЛНОТО ИСКЛУЧУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ЛИЦА - Новковска, Благица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Социјалното исклучување, кое се дефинира како губење (нарушување) на социјалната кохезија, претставува неможност одредени членови на општеството да ги користат постојните можности за социјално учество и да држат чекор со развојот на општеството во кое живеат. Во овој труд е анализирано социјалното исклучување на младите лица кои, заради влијанието на различни фактори, социјалното исклучување може да го доживеат на различни начини. Посебен осврт е направен на социјалното исклучување на младите лица на возраст од 15 до 19 години (НОВО - Не се Вклучени во Образованието, Вработеноста или Обуките). Во трудот е направена анализа на ризичните фактори што влијаат на социјалното исклучување на младите лица и се претставени некои поважни сознанија за присутноста и третманот на социјално исклучените млади лица во другите земји. Анализирани се сознанијата за присутноста и третманот на социјално исклучените млади лица во Република Македонија и можните политики за нивно социјално вклучување и развој.