Јавна презенација на Извештајот за проценка на потенцијалот за добро управување во областа на социјалната заштита, 28 октомври, 2008 година, Скопје - Борнарова, Сузана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Со поддршка на Фондацијата Институт отворено општество Македонија, во текот на 2006-2008 година се реализира меѓупрограмската иницијатива, „Проценка на потенцијалот за добро управување на Македонија”. Општата цел на оваа нова меѓупрограмска иницијатива на ФИООМ е да се промовира концептот на јавен интерес во Македонија, со интензивирање на мониторингот и со охрабрување на примената на принципите на добро владеење од страна на државните институции, согласно процесот на пристапување кон ЕУ. Во рамките на овој поширок проект, во текот на 2007 година беше извршена анализа на потенцијалот за добро управување во осум области: образование, здравство, локална самоуправа, реформа на судството, човекови права, економија, социјала и мониторинг на распределба и трошење на државните пари.