СОЦИЈАЛНИТЕ ДРЖАВИ, КОНЦЕПТИ И МОДЕЛИ НА СОЦИЈАЛНИТЕ ДРЖАВИ ВО ЕВРОПА - Агрон Рустеми; Демуш Бајрами (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Поимот „социјална држава“ или „држава на благосостојба“потекнува од германскиот збор Wohlfahrsstaat, кој датира при крајотна 20-тите години од минатиот век. За прв пат овој поим е употребенод страна на првиот канцелар на Германија OttoVonBismarck којисто така се третира како пионер во креирањето на социјалнитеполитики, од друга страна пак поимот WelfareState потекнува одВелика Британија, употребен во почетокот на 1940 година.