НОВИОТ СИСТЕМ НА БРУТО ПЛАТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И НЕГОВИТЕ МОЖНИ ИМПЛИКАЦИИ ВРЗ ЖИВОТНИОТ СТАНДАРД - Ванчо Узунов (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Во овој осврт се разгледани некои од можните импликацииод воведувањето на системот на бруто плати и интегриранатаосновица за засметување на задолжителните социјалнипридонеси во Република Македонија. Вниманието е особеносконцентрирано врз намалените стапки на задолжителнитесоцијални придонеси кои, во рамки на постојните издвоенисредства од страна на работодавачите, резултираат созаштедени средства. Заштедените средства се како резултатна намалените трошоци на работна сила.Наодите од овој осврт во однос на намалените трошоцина работна сила, упатуваат на економската логика која,првенствено, е базирана врз економската калкулација кај секојработодавач одделно. Деловните проекции на секој одделенработодавач ќе одлучат дали продуктивноста на вработенитеостава простор за нивно стимулирање преку зголемувањена платите. Кај други работодавачи, калкулациите ќе бидаттие што ќе упатат на аплицирање на опцијата за заштеденисредства, или опцијата на отворање нови работни места, или,пак, некоја сосема друга опција.Темата е актуелна како за стручните кругови, така и зашироката јавност, бидејќи третира едно од егзистенцијалнитепрашања, како што се платите.