Студија – Социјална исклученост на старите лица во Република Македонија - Сунчица Димитријоска (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Во Студијата за социјална исклученост на старите лица во Република Македонија, финансиски поддржана од УНФПА, се анализирапроблемот на социјалната исклученост на старите лица во односна: покриеноста, правата, достапноста, обезбедениот квалитет на услуги, пречки во остварување на онашто е дефинирано со законите и политиката во заштитата и вистинската состојба, како и тековните реформи и предизвици на системите на:социјалната заштита, пензискиотсистем, образованието и здравствената заштита.