СОЦИЈАЛНОТО ИСКЛУЧУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ЛИЦА - Благица Новковска (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Социјалното исклучување, кое се дефинира како губење (нарушување) насоцијалната кохезија, претставува неможност одредени членови на општествотода ги користат постојните можности за социјално учество и да држат чекор соразвојот на општеството во кое живеат. Во овој труд е анализирано социјалнотоисклучување на младите лица кои, заради влијанието на различни фактори,социјалното исклучување може да го доживеат на различни начини. Посебеносврт е направен на социјалното исклучување на младите лица на возраст од 15до 19 години (НОВО - Не се Вклучени во Образованието, Вработеноста илиОбуките). Во трудот е направена анализа на ризичните фактори што влијаат насоцијалното исклучување на младите лица и се претставени некои поважнисознанија за присутноста и третманот на социјално исклучените млади лица водругите земји. Анализирани се сознанијата за присутноста и третманот насоцијално исклучените млади лица во Република Македонија и можните политикиза нивно социјално вклучување и развој.