СОЦИЈАЛНА ИСКЛУЧЕНОСТ НА СТАРИТЕ ЛИЦА ОД СИСТЕМОТ НА СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА ВО РEПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Сузана Борнарова (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Глобалното стареење на населението го актуелизира проблемот насоцијална исклученост на старите лица од сите сфери на општественотоживеење, вклучително и од системот на социјална заштита. Во РепубликаМакедонија, која исто така се соочува со процесот на демографско стареењена населението, закодавните одредби не ги исклучуваат старите лица одпристапот до овие права по било која основа: националност, пол, возраст,припадност на рурална или урбана средина. Сепак, во практиката сезабележуваат одредени ситуации на ограничен, или отежнат пристап доправата од социјална заштита. Меѓу доминантите пречки се: сложенитеадминистративни процедури и нерешените семејни односи (односи родителидеца) кои се често услов за остварување на определено право. Недостигот инедоволната развиеност на, со Закон предвидените форми на социјалназаштита (како домашната нега и помош, дневното згрижување, хранителскатазаштита), условува старите лица да имаат често само нормативен, но не иреален пристап и можност за користење на овие услуги.Ваквата состојба ја наметнува потребата од надминување и укинувањена наведените бариери во практичната имплементација на законскитеодредби; развивање нови форми на заштита (пред сî вонинституционални);како и развој и диверзификација на пензиските системи во насока навоведување јавни и приватни пензиски шеми за покривање на трошоците заразлични видови социјални услуги во староста.