SOCIODEMOGRAFSKI FAKTORI NA REZILIENTNOST VO ZRELOSTA - An|elkovi (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy)
Trudot e naso en kon prikaz na razli ni faktori na rezilientnost vo zrelosta. Istra`uvaweto imae za cel da gi istra`i razlikite vo istra`uvaweto na rezilientnosta kaj ispitanicite od rana, sredna i dlaboka zrelost vo odnos na polot, nivoto na obrazovanie, bra niot i rabotiot status. Istra`uvaweto e sprovedeno na primeroci od 1612 `iteli na Srbija od 37 gradovi i sela, od dvata pola, na vozrast od 27-70 godini i na site obrazovni nivoa. Koristena e PORPOS baterija, namenski konstruiran instrument od 389 stavki i praawa, koe, pokraj drugoto sodr`i i kratki skali za procenka na rezilentnosta, kako i lista na opti podatoci