СИСТЕМОТ НА БРУТО ПЛАТА НИЗ ПРЕДЛОГОТ НА ЗАКОНОТ ЗА ПРИДОНЕСИ ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛНО СОЦИЈАЛНО ОСИГУРУВАЊЕ - Мановски, Милан (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) во месец октомври 2008 година, имаше голем број активности поврзани со најновите законски измени и дополнувања во доменот на работните односи и социјалното осигурување. Во тој контекст, овој осврт прави детален приказ на ставовите на ССМ во однос на можните ефекти на Законот за придонеси за задожително социјално осигурување врз работниците, како и, генерално, неговото можно влијание врз состојбите со вработеноста и пазарот на трудот во Македонија.