НИСКИОТ ФЕРТИЛИТЕТ, ПОЛИТИКИТЕ И КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Драговиќ, Аница В. (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Основната цел на трудот е емпириска анализа на стапките на фертилитетот и семејните политики во Република Македонија. Актуелните политики се анализираат од аспект на нивните можности да влијаат врз развојот на населението. За предмет на анализа се земени семејните политики кои се однесуваат на грижа и чување на децата, а тоа е мајчинската политика, родителското отсуство, грижата за деца и детската заштита, како политики кои се непосредно врзани за раѓањето деца.