СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ ВО ЗДРАВСТВОТО - Фимка, Тозија (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Националниот акционен здравствен план е дизајниран да ја поддржи имплементацијата на Милениумските развојни цели и Декадата за вклучување на Ромите 2005-2015, приспособен на локалните здравствени потреби на ромската популација. Имплементацијата на предвидените активности од овој план: позитивна дискриминација на Ромите, вертикални превентивни програми, специјална превентивна програма за Ромите (здрав стил на живот, репродуктивно здравје, безбедна бременост, имунизација), промоција на здравјето, подобрување на примарната здравствена заштита за Ромите, вклучување на Ромите во здравствена политика, ќе придонесе за подобро здравје на ромската популација, особено децата, младите и жените, подобар пристап, квалитет и квантитет на здравствените услуги, и повеќе бенефити од здравственото осигурување.