СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНСКОTO НАУЧНО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА АУТИЗАМ И РОТАРИ КЛУБОТ СКОПЈЕ – „КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ (Дефектолошка теорија и практика, 2013)
На 22 декември 2012 година Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) заедно со Ротари клубот Скопје – „Кирил и Методиј“ организираше предновогодишна забава за децата со аутистичен спектар на нарушување. Забавата се одржа во игротеката „Астера“ во Скопје, населба Тафталиџе и  траеше околу 2 часа. На забавата присуствуваа 34 деца со аутистичен спектар на нарушување заедно со нивните браќа и сестри. Бидејќи поголемиот дел од децата се на безглутеинска диета, за нив беа направени пакетчиња со богат едукативен материјал и со специјализирани играчки токму за нив, а за нивните браќа и сестри се обезбеди пригоден број пакетчиња со слична содржина. Како дел од програмата беше и неодминливиот Дедо Мраз, кој според сценариото, се појави во одреден момент и им ги делеше пакетчињата на децата.Од разбирливи причини, како персонални така технички и просторни, на самата прослава немаше можност да бидат присутни медиуми со фото и видеокамери. Тоа е истовремено и во интерес на запазување на желбата за анонимност на поголемиот број родители. Но, Ротари клубот обезбеди видео и фотодокументирање кои се веќе поставени на достапни интернет платформи (Facebook, Youtube, веб-страницата на МНЗА: www.mssa.org.mk). Овде треба да се напомене дека Ротари клубот Скопје – „Кирил и Методиј“ спроведува проект за помагање и социјализација на децата со аутизам во Р. Македонија. Целиот проект, од самиот почеток се спроведува во целосна соработка и координација со членовите на МНЗА.