МЕРЕЊЕ НА САМОПОЧИТТА КАЈ ГЛУВИТЕ/НАГЛУВИТЕ СТУДЕНТИ (Дефектолошка теорија и практика, 2013)
Ова истражување ги проучува имплицитното и експлицитното самопочитување кај глувите и наглувите студенти, со триест и шест субјекти на возраст од 18 до 21 година (возраст ± СД, 19.4±0.9).Во продложение се дадени резултатите од ова истражување: исто како и студентите што слушаат, глувите/наглувите студенти имаат значаен ефект на имплицитното самопочитување; ниту една од набљудуваните корелации со експлицитното почитување не е значајна ниту за атрибутивниот тест за имплицитни асоцијации (IAT - Implicit Association Test) ниту за афективниот IAT; имплицитното самопочитување е повисоко кај испитаниците од машки пол отколку кај испитаниците од женски пол; не постојат значајни корелации помеѓу имплицитното самопочитување и нивото на депресија. Социјалните споредби, негативните оценки и однесувањето на другите секогаш се со тенденција да му наштетат на експлицитното самопочитување кај глувите/наглувите студенти. Сепак, сѐ уште постои позитивно карактеризирање на однесувањето кон себе во нивната претстава за себе.
Keywords: глуви/наглуви; имплицитно самопочитување; претстава за себе; експлицитно самопочитување