ТРИБИНА ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО DOWN СИНДРОМ (Дефектолошка теорија и практика, 2013)
Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА), Здружението за помош на лицата со Down синдром „Трисомија 21“од Скопје и Здружението за помош на лицата со Down синдром„Трисомија 21“ од Загреб организираа трибина по повод светскиот ден на лицата со Downсиндром во големиотамфитеатар на Филозофски факултет на 21. 03. 2013 година со почеток во 10 часот. Трибинатабешена тема Дали лицата со Downсиндром се маргинализирани или вклучени во македонското општество?Трибината сеорганизирашесо цел дасеедуцираати дасепренесатотворени ставови во насока на сензибилизирање на јавноста и надлежните министерства. Покрај стручно-научниот карактер, трибината имашеи културно-забавен карактер на кој со свои дела настапијалицатасо Downсиндром и естрадни уметници од нашата држава. Трибинатабешепренесувана во живо на интернет  со поддршка од компанијата Т-Home.Во улога на водител на настанот беше Росица Колева која на почетокот ги поздрави присутните и им се заблагодари на организаторите, присутните и на сите учесници на трибината за нивната несебична поддршка која ја даваат за лицата со Downсиндром. Дека локалната самоуправа се грижи за лицата со Downсиндром се докажа преку присуството на градоначалникот на Општина Центар, г.Владимир Тодоровиќ.