РАСТРОЈСТВА ВО ОДНЕСУВАЊЕТО КАЈ АДОЛЕСЦЕНТИТЕ СО ЛЕСНА ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ (Дефектолошка теорија и практика, 2013)
Адолесцентите со интелектуална попреченост поради дефицитот во своето интелектуално функционирање се изложени на поголем ризик од појава на разни облици на растројства во однесувањето.Цел: да се утврди ризикот од појава на растројства во  однесувањето кај адолесцентите со лесна интелектуална попреченост.Примерок: адолесценти (211) со лесна интелектуална попреченост, воспитно-образовниот кадар во посебните средни училишта (39) и членови на стручниот тим (5). Методи: дескриптивен метод, метод на компаративна анализа.Постапки: анкетирање и полуструктуирано интервју со воспитно-образовниот кадар и  стручниот тим.Статистичка обработка на податоците: Windows-програмот R x C за анализа на табели на контингенција и тестот Fisher Exact, а како сигнификантни беа земени разликите на ниво на значајност од p
Keywords: нарушувања во однесувањето; адолесценција; интелектуална попреченост