(untitled) (Дефектолошка теорија и практика, 2013)
Магистерскиот труд е презентиран на 117 страници. Трудот ги содржи следниве делови: вовед, теоретски пристап кон проблемот на истражувањето, анализа и интерпретација на резултатите, заклучоци со предлог-мерки, литература и прилози. Во воведот се нагласува за стереотипноста кон лицата со инвалидност во нашето општество, широко распространетата дискриминација и стигматизација како основни бариери при социјална инклузија на лицата со инвалидност. Високиот степен на предрасуди, архитектонски бариери и индиферентниот однос на државата ги ограничува основните права и слободи на лицата со инвалидност. Младите лица со инвалидност немаат секогаш услови и можности активно да партиципираат во сите сфери на општествениот живот, како и останатите граѓани.