ПРОСТОРНИ ЗНАЧЕЊА НА ПРЕДЛОГОТ НА И БЛИСКОЗНАЧНИТЕ ПРЕДЛОЗИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК (Journal of Contemporary Philology, 2018)
Оваа статија претставува контрастивна анализа на просторните значења напредлоготнаи блискозначните предлози во македонскиот јазик. Тука се даваосврт на контекстите каде штонаби можел да се доведе во еднаврска наблискозначност со друг предлог. Притоа, се истакнува ставот дека синонимијатамеѓу предлозите се должи на заедничките тополошки конфигурации што тие гиизразуваат. Ова значи дека предлогот треба да кодира иста положба напартиципантите како и споредуваниот предлог. Но, она што предлоготнагоправи исклучителен при најразлични конфигурации е неговото функционалнозначење. Секој пат кога тој се сопоставува со друг македонски предлог, до израздоаѓафункционалниот аспект, при штонаво значењето внесува силнофункционално значење.
Keywords: просторни предлози; семантичко нијансирање; топологија; синонимија