АЛ-ХИЏРА. АРАПСКА, ИТАЛИЈАНСКА И АНГЛИСКА ТЕРМИНОЛОГИЈА ОД ОБЛАСТА НА МИГРАЦИЈАТА ВО СПОРЕДБЕНА ПЕРСПЕКТИВА (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Овој труд ги разгледува, од квалитативна и од квантитативна перспектива, заснована  врз корпус, карактеристиките и предизвиците на споредбената терминологија од  областа на миграцијата, на арапски, на италијански и на англиски јазик. Посебен акцент се става на терминологијата што се однесува на миграцискиот процес, на  субјектите вклучени во миграцијата, како и на општествено релевантните области, како што се бракот и посвојувањето, земајќи ги предвид лингвистичките, општествените и културните пречки што се појавуваат при утврдувањето соодветни  преводни еквиваленти,  во контекст на примената на европското законодавство на  јазици коишто не поседуваат слични правни системи и општествени практики. Целта на студијата е да ги идентификува заедничките лингвистички потешкотии и нивните  изворни причини, и да предложи најдобри практики за сеопфатно покривање на оваа терминолошка област.
Keywords: миграција; лексикон; превод; италијански јазик; англиски јазик; арапски јазик