(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Оваа студија ја истражува интелектуалната и политичката вклученост на Алжбета Гелнерова-Гверкова (1905–1944), словачка научничка, преведувачка и активистка, чиешто дело го прикажува преплетувањето на родот, културата и политиката во Чехословачка, во периодот помеѓу двете светски војни. Позиционирана и како поддржувач на чехословакизмот и како медијатор на унгарската култура, Гелнерова Гверкова свесно се впуштила во академскиот дискурс како политичкa фигура. Нејзините дела откриваат двојна посветеност: на демократските и либералните идеали, кои се стремеле да го трансформираат општеството поделено на сталежи, во граѓанско општество, како и на промоцијата на чехословачкото единство, како културен и политички проект. Во трудот се истражува како нејзината феминистичка позиција, која се развивала во средината на 30-тите години на 20 век, се вкрстува со нејзините научни напори и со нејзината маргинална позиција во академската средина. Со повторно исчитување на нејзината интелектуална биографија, студијата ја става во преден план политичката димензија на нејзините академски достигнувања и се залага за нејзино реинтегрирање во историјата на централноевропските хуманистички идеи. Целта на овој труд е, исто така, да покаже дека словачките женски идентитети се длабоко испреплетени со културата на една мала, недоминантна нација – една испреплетеност која ги обликувала биографиите на жените и влијаела врз нивната интелектуална работа.