(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Овој труд ги разгледува, од квалитативна и од квантитативна перспектива, заснована врз корпус, карактеристиките и предизвиците на споредбената терминологија од областа на миграцијата, на арапски, на италијански и на англиски јазик. Посебен акцент се става на терминологијата што се однесува на миграцискиот процес, на субјектите вклучени во миграцијата, како и на општествено релевантните области, како што се бракот и посвојувањето, земајќи ги предвид лингвистичките, општествените и културните пречки што се појавуваат при утврдувањето соодветни преводни еквиваленти, во контекст на примената на европското законодавство на јазици коишто не поседуваат слични правни системи и општествени практики. Целта на студијата е да ги идентификува заедничките лингвистички потешкотии и нивните изворни причини, и да предложи најдобри практики за сеопфатно покривање на оваа терминолошка област.