(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Целта на оваа студија е да се добие подобро разбирање на процесот на рефлексија кај идните наставници по англиски како странски јазик на Филозофскиот факултет во Ниш во текот на теоретскиот предмет Методологија на изведување настава по англиски како странски јазик, пред да се влезе во училницата каде што се учи англиски како странски јазик. Важен дел од индивидуалната работа на студентите на овој предмет е нивното портфолио, кое се состои од гледиштата и мислењата на студентите за најважните принципи на изведувањето настава по англиски како странски јазик, еви- дентирани на почетокот и на крајот од 12-неделниот курс, како и рефлексивен есеј за тоа како и зошто нивните верувања се смениле за време на курсот. Оваа квалитативна студија на случај вклучува длабинска анализа на содржината на овие рефлексивни портфолија собрани во 2020 и во 2021 година, чија цел е да ги идентификуваат темите што се однесуваат на идентитетите на наставникот, кои се градат кај учесниците, како и да се истражат промените во нивните верувања за различни аспекти на подучување на јазикот и нивниот професионален развој. Сознанијата укажуваат на тоа дека рефлексивното размислување треба да биде основната компонента во наставните предмети на студентите по методика од самиот почеток, а не само за време на наставната практика.