СОВРЕМЕНИ ТЕОРЕТСКИ КОНЦЕПЦИИ ЗА СТРЕСОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2007)
Сложената природа на стресот и различните реакции кои тој ги предизвикува, ce основна причина за појавата на голем број теории чиишто автори ce обидуваат да го дефинираат стресот. Анализирајки повеќе од постојните теоретски концепции дојдовме до сознание дека повеќето од нив при одредувањето на овој поим најчесто имаат во предвид само една негова компонента; биолошка, физиолошка или психолошка. Свесни за тоа дека ниту една концепција колку и да е потполна, во својата дефиниција не може да ги опфати сите компонети на оваа сложена појава, целта на овој труд е преку сеопфатна анализа да даде приказ на придонесите и недостатоците на позначајните теории. Анализирани ce неколку позначајни физиолошки теории и когнитивно - бихевиорални сваќања. Посебен акцент е ставен на психолошкиот модел за стресот како најсеопфатена концепција во која ce содржани повеќе компоненти на стресот. На крајот заклучивме дека стресот е феномен кој е тешко сеопфатно да ce одреди, поради тоа сметаме дека ниту една дефиниција не е конечна и задоволителна.
Keywords: CTPEC; CTPECOP