КРИЗНИОТ МЕНАЏМЕНТ НИЗ ПРИЗМА HA НАТО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Кризниот менаџмент и превенцијата беа главна тема во постојаната трансформација на Алијансата по Студената војна. Во новите услови ce јавуваат нови можности за успешно навремено менаџирање на кризите. Подготвеноста на HATO да cпpoвege операции за менаџирање на кризи, вообичааено гo вклучува и учеството на Партнерите на HATO што допринесува за целосно искористување на партнерството соработката и дијалогот и поврзаноста на HATO со други организации кои ce помош во превенцијата на кризите или нивно гаснење во рана фаза. Согласно Вашингтонскиот договор, HATO е во менаџирањето на кразите или нивното решавање уште од самиот негов почеток. Со драстичните промени во безбедносната околина, типот на кризите за кои Сојузниците ce договориле да ги решаваат и типовите на конфликти кои ќе ги превенираат исто така ce сменија драстично. Поимот кризен менаџмент на HАTO исто така еволуираше. Клучна потреба на системот за кризен менаимент на HATO е моќта да ce менаџира кризата во целиот нејзин вариетет. Вклучува период на стабилност и мир пред кризата како и на сите нејзини нивоа. HATO има развиено спектар на клучни елементи за да помогне во менаџирањето на кризите и превенцијата на конфликтите: персонал и објекти; аранжмани и процедури; и мерки. За навремена реакција на криза, HATO има заклучено дека е многу важно да ce има подготвено лепеза на различни активности кои нема да ce формираат ад-хокз а секоја нова потенцијална или актуелна криза.
Keywords: КРИЗА; МЕНАЏМЕНТ; КОНФЛИКТ; ΠΡΕВЕНЦИЈА