КОНЦЕПТОТ НА ТЕРОРИСТИ ВОЛЦИ-САМОТНИЦИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Природата на тероризмот значително се промени во текот на по-следната деценија. Во последниве години, феноменот на таканаречениот те-роризам волци-самотници се зголеми со сè повеќе напади извршени од странана поединечни актери. Промената на природата на тероризмот предизвикадебата за тоа како точно да ги опишат поединците кои дејствуваат независ-но од синџирот на команда на терористичката организација. Концептот наосамениот волк треба да се преиспита и приспособи на променетите окол-ности. Целта на овој труд ќе биде фокусирана на една од најнепредвидливитеформи на терористички акти – оние што ги извршил еден поединец, т.н.волк-самотник. Политички, концептот осамен волк се користи за да се уве-ри јавноста и да се каже дека опасноста повеќе не е иманентна. Најтешкиотдел во откривањето волци-самотници е дека нивните напади се случуваат воконтекст на повеќе идеолошки рамки и не се ограничени само на една групаили систем на верување. Во моментов, има повеќе прашања отколку одгово-ри за содржината и валидноста на концептот на волци-самотници, но тре-ба да бидеме свесни дека надворешните услови се променија, а старите одгово-ри можеби повеќе не се соодветни на денешниот тероризам реализиран одеден поединец.
Keywords: ТЕРОРИСТИ ВОЛЦИ-САМОТНИЦИ; ЕКСТРЕМИЗАМ; НАПАДИ; ЗАКАНА; РАДИКАЛИЗАЦИЈА