(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2007)
Врз основа на дијалектолоткатт анализа на Грчкиот префикс άρί- / êpl- ‘мошне, мноГу ’ направен е обид за класифи- кација на микенските лични имиња и нивните форми на ајол- ски и јонски. За микенското лично име од Кносос (KNNe 447) e-ri-sa-ta предложена е идентшфикација дека потекнува од префиксот έρί-u σάθηmännliches Glied’т.е., e-ri-sa-ta /Eri-sathäs /: žp. *Έρι-σάθης od kožo eo подоцнежниот Грчки е формата Έρι- σαθεύς cf., Έρι- σαθενς- ’Απόλλων εν ττ ’Αττική Hesch cf, άνδρο- σάθης u dp., κακό na^ednui^u od микенската eüoxa.