(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2007)
Субјективната добросостојба е поле на проучувања во психологијата со цел да ce разбере како луѓето Го евалуираат сопствениот живот. Ce состои од афективна проценка заснована на внатрешно доживување на односот или балансот меѓу позитивните и негативните емоционални искуства, како и од свесна когнитивна проценка на задоволството од животот во целина и од задоволството од специфачни животни подрачја. Оваа проценка е под влијание на многу личносни, средински, културни и ситуациски фактори. Сепак, евалуацијата на субјективната добросостојба е најмногу условена од интерактивното влијание меѓу емоционалните црти на личноста и од субјективниот интринзички систем на мотиви, односно целите, вредностите и смислата во животот.