(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Аутистичното нарушување може да биде поврзано со митохондријална дисфункција (МтД). Во многу случаи со аутизам постојат докази за митохондријална дисфункција без класични знаци поврзани со митохондријално заболување. Како и да е, рутинските метаболни испитувања и студиите за митохондријалната функција кои треба да ce направат за дијагноза на митохондријално заболување, ретко ce спроведуваат кај пациентите со аутизам и заради тоа хипотезата за етиолошката поврзаност помеѓу аутизмот и митохондријалната дисфункција не е вистински проценета. МтД ce појавува почесто кај аутизмот и ce манифестира со помалку тешки знаци и симптоми. Изложеноста на средински токсини е веројатно етиологијата на МтД кај аутизмот. МтД дисфункцијата придонесува за бројноста во говорни дефицити, ненормален енергетски метаболизам, хронични гастроинтестинални проблеми, неправилности во оксидацијата на масните киселини и зголемување на оксидативниот стрес. МтД и стрес исто така можат дa го објаснат високиот однос мажи/жени што ce должи на зголемената чувствителност на мажите на овие дисфункции. Нутрициското додавање што го намалува оксидативниот стрес заедно со фактори што го подобруваат редуцираниот глутатион, како и хипербаричната кислородна терапија претставуваат помошни и рационални пристапи. Постои потреба од веродостојни лабораториски маркери за да ce откријат неправилностите во митохондријалната функција, што потоа ќе ги олесни понатамошните клинички иследувања во подгрупата на деца со аутизам.