ЕСЕЈ ЗА ВИЗУЕЛНА АНТРОПОЛОГИЈА НА ГРАДОТ (ЕтноАнтропоЗум, 2015)
Визуелното документирање на градот е долготраен процес на истражување што е резултат на повеќегодишни етнолошки истражувања во градот. Самиот процес на истражување опфаќа различни сегменти во следењето на културно-историскиот развој на градот, што произлегува и се надоградува од година во година за- бележувајќи ги промените во социјално-економскиот развој. Ова претставува едно мое видување (експеримент) на визуелната антропологија што е значајно од денешен аспект.
Keywords: визуелна антропологија; град; простор; улица „Широк сокак“; чаршија