СОЗДАВАЊЕ И ПРЕЗЕНТИРАЊЕ ЕТНОГРАФСКИ ФИЛМОВИ: ПРАКТИЧНИ И ЕТИЧКИ ДИЛЕМИ ВО ВИЗУЕЛНАТА АНТРОПОЛОГИЈА (ЕтноАнтропоЗум, 2015)
Во есејот што следува авторите дискутираат за визуелната антропологија врз основа на сопствените искуства со етнографски филмови. Преку анализа на нивната работа тие размислуваат за визуелните претстави преку процесот на креирање и презентирање на различни визуелни материјали. Двата процеси вклучуваат важни прашања од етиката и проблеми со кои се соочуваме кога користиме методи на визуелната антропологија.
Keywords: визуелна антропологија; етнографски филм; етика; презентација; анализа; визуелни материјали