ИСТО ИСТО, НО РАЗЛИЧНО: ИСТРАЖУВАЊЕ НА РАЈСКИТЕ СЛИКИ НА ТУРИСТИЧКАТА ИНДУСТРИЈА И ТУРИСТИЧКИТЕ ПРАКТИКИ (ЕтноАнтропоЗум, 2011)
Сликата на рајот е конвенционална икона на индустријата на масовен туризам и најчесто е претставена како осамен тропски остров со палми, плажи и слично. Сепак, овој симбол е претставен во многу други контексти, не само во рекламирање на островскиот туризам. Како таков симбол тој се развил во светски симбол, што потенцира различни работи и има различни значења во зависност од видот и целите на индивидуалната културна продукција или значење. Имајќи ги предвид различните импликации на рајот, ќе се обидам да ги систематизирам неговите отелотворенија и да ја преиспитам неговата моќ и вредност во модерните туристички практики на западните туристи и патници во постколонијалните светови.
Keywords: слика на рај; туризам; постколонија; тропски; остров; плажа; туристи