ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА ВО СОВРЕМЕНАТА КУЛТУРА НА СЕЌАВАЊЕ ВО СРБИЈА (ЕтноАнтропоЗум, 2023)
Меморијализацијата на Првата светска војна во современата српска култура илустрира како овој процес зависел од актуелните политички и општествени трендови. Од 1980 година до денес, споменот на Првата светска војна е ревитализиран преку подигање на бројни споменици. Во текот на 1980-тите и 1990-тите имаше наплив на подигање споменици на воените водачи. Тоа претставуваше јасен знак за милитаризација на српското општество.
Keywords: Прва светска војна; сеќавања; споменици; Србија; Гаврило Принцип