ПРОСТОРОТ И ГРАНИЦИТЕ МЕЃУ СВЕТОВИТЕ (ЕтноАнтропоЗум, 2000)
Во истражувањата на културите значајно место имаат проучувањаташто се однесуваат на потполното откривање и разбирање на базичнитепретстави на човекот за Светот и за макрокосмосот во кој тој ги реализира сите свои потреби. Притоа, од особено значење е откривањето и согледувањето на концептуалниот план за Светот, согледан низ откривање на базичните претстави за структурата на Просторот, неговите основни карактеристики и својства, какои импликациите што тој ги реализира врз секојдневниот и обредниот живот на човекот.
Keywords: простор; граници; митски претстави; Македонци; освојување простор; оцој свет; оној свет; свет на мртвите; антропологија на просторот