(untitled) (ЕтноАнтропоЗум, 2011)
Илка Тисен, професор на Ванкувер Ајланд Универзитетот, е регионално специјализирана за Македонија, Балканот и Југоистиочна Европа. Тисен завршила докторски студии на Лондонското училиште за економија и политички студии, а оваа книга, всушност, претставува нејзина докторска дисертација. Се занимава со разни теориско-методолошки иновации и интердисциплинарни истражувања на клучни аспекти на идентитетот, здравјето, нееднаквоста и разновидноста. Тисен, во нејзиниот вовед кон македонското издание, ја спомнува нејзината поврзаност со Македонија, како и со девојките и нивните семејства за кои описно пишува во книгата.