(untitled) (ЕтноАнтропоЗум, 2009)
Tекстот е поделен во два дела. Во првиот дел авторката ја анализира својата променлива позиција во теренското истражување, потенцирајќи го својот родов и брачен статус. Позиционираноста не само што овозможува различни пристапи кон соговорниците туку исто така ги дефинира или ги определува темите на истражувањето. Во вториот дел од текстот е анализиран дискурсот за Торбешите / Македонците муслимани. Авторката забележува дека оваа група е подложна на силна турска, албанска и македонска пропаганда. Оваа пропаганда е исто така поддржана и од македонските научници за кои Торбешите се Македонци што го прифатиле исламот за време на Турската Империја, додека има само неколку истражувања за нивната сопствена променлива и флуидна идентификација.