(untitled) (ЕтноАнтропоЗум, 2009)
Џонатан Шварц се осврнува на проблемот на анонимноста во антрополошките истражувања прашувајќи се зошто фалсификаторскиот императив е толку важен во антрополошката „етика“. Денеска анонимноста се смета како норма во антрополошките истражувања, кога прикривањето на вистинскиот идентитет на информаторите се практикува и во ситуации кога не постои очигледна потреба за тоа.