МИГРАЦИЈАТА ОД МЕКСИКО КОН СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ: ДИМЕНЗИИ И ПЕРСПЕКТИВИ (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2014)
Миграциските текови во Америка се засилени во последните декади, особено оние од Јужна Америка кон Северна Америка. Во Америка се случуваат најголемите миграциски текови во светски рамки. Додека Мексико е најголемиот извозник на мигранти, Соединетите Американски Држави се најголемиот примател на мигранти во светот. Најголемиот дел од современата миграција кон Соединетите Американски Држави е недокументирана и скриена, што создава ризици како за мигрантите така и за земјата што ги прима бидејќи границите стануваат порозни. Миграциските текови најчесто се поврзани со економските фактори, географската близина и дисбалансот во платите меѓу Соединетите Американски Држави и земјите од Латинска Америка. За да се реши овој проблем, потребна е соработка меѓу земјите што даваат и земјите што примаат мигранти преку мултилатерален договор што ќе ги регулира тековите на мигрантите за да одговараат на потребите од работна сила во Соединетите Американски Држави, особено во земјоделскиот сектор и во секторот за нископлатени услуги.