АМБЛЕМОТ НА ТРИТЕ ПРСТА: КАКО СРБИТЕ ГО КОНСТРУИРАА ВИЗУЕЛНИОТ ИМИЏ НА НИВНИОТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ ВО ДЕВЕДЕСЕТТИТЕ ГОДИНИ ОД ДВАЕСЕТТИОТ ВЕК (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2004)
Гестикулативната изведба на формата којашто стана познатакако симбол на трите прста претставува еден вид културен пронајдок насрпската култура во последната деценија од дваесеттиот век. Текстот сезанимава со овој феномен од социо-културна и од антрополошка гледна точка, поаѓајќи од методологијата на проучување на гестовите: истражуваните прашања вклучуваат проблеми на етничноста и на идентитетот, како и такви што се однесуваат на гестикулативната морфологија, семантика и мотивација.