ВО ПОТРАГА ПО ЧОВЕКОТ ОД МИНАТОТО - ВРСКАТА ПОМЕЃУ ИСТОРИЈАТА, СРОДНИТЕ ДИСЦИПЛИНИ И ПРОВЕРБИЈАЛНАТА МУДРОСТ* (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2002)
Текстот врши преглед на постојните дефиниции на поговорката како жанр на народната литература, како и на минатата и на сегашната релација помеѓу историјата и сродните научни дисциплини од една и паремилогијата (наука за проучување на поговорките) од друга страна. Се даваат неколку илустративни примери на познати историско-антрополошки дела во кои поговорката се користи како единствен или дополнителен извор за проучување.На крајот се анализираат две конкретни спрски поговорки кои се однесуваат на политичката историја на овој народ.