МАКЕДОНЦИ: СОМНИТЕЛНИ ЗАРАДИ НИВНОТО ОТСУСТВО (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2002)
Богатото културно-историско минато на просторот на балканските народи дава инспирација да се пишува и за империјалистичките стремежи на балканските држави кон Македонија и Македонците. Истражувањата на балканските научници главно оделе во прилог на мегаломанската политика на државата од која потекнувале. Нормално, во услови на таква поставеност на работите, двете балкански војни и непостоењето на Македонците за јавноста во светот биле неминовност.