ЕТНИЧКИ ДИСКУРС И ГРУПНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО МОДЕРНОТО БУГАРСКО ОПШТЕСТВО (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2000)
Во текстот се прави анализа на етничкиот дискурс и групнатапрезентација на етничките групи во современото бугарско општество, со посебен акцент на етничката самодиференцијација помеѓу источноправославните Бугари, исламизираните Бугари и Турците сунити. Изнесени се теориски поставки за создавањето и процесите на трансформација на етничкиот идентитет, особено на етничкиот дискурс, типовите етнички дискурс, културните стереотипи и етничкитепретстави.