(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2011)
Во трудот ќе стане збор за верувањата на грнчарите од областа Черниговски во Украина. Имено, грнчарите традиционално при изработката на грчарските предмети, вклучувале мноштво магиски активности со цел да воспостават контрола над елементите кои директно биле вклучени во тој процес. Притоа, во тие магиски активности свеќата заземала голема улога и се смета дека претставува претхристијанско својство посветено на култот на старословенскиот бог Перун.