(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2002)
Наметнувањето единствен национален идентитет од страна на балканските национални држави стана главна цел на нивната официјална политика. Од почетокот на нивното постоење, балканските национални држави (со исклучок на Југославија) се обидоа да ги означат етничките граници на нивните територии, за да воспостават цврсти етнички и политички граници. Помаците, словенско-муслиманска етничка група, која го населува просторот на Родопите и течението на реката Места во Република Бугарија, се само еден пример за обидите на државната власт да го промени нивниот национален идентитет.