(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2000)
Во трудот се изнесени резултатите добиени од теренските истражувања реализирани во 1999 година во Република Македонија според програмата за работа на "Малиот дијалектолошки атлас на блакански јазици" на Институтот за славистика и балканистика при Руската академија на науките. Истражувањата покажуваат дека етнолингвистичкиот материјал собран од двата пункта (село Теово и село Пештани) во Македонија има: 1) заеднички особини за многу македонски, а, исто така, и балканскословенски културно-јазични традиции во целост; 2) има особини кои би можеле да се наречат оригинални македонски, бидејќи во други ареали на Јужна Славија тие практично не се среќаваат; 3) има особености на самото истражувано село Пештани кои претставуваат, по оваа или онаа причина, единствени (уникатни).